Oceniacz.pl Niezależny serwis oceny bazy hotelowej w Polsce i na świecie.
  • Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • Oferty wyjazdów
  • Opinie
  • Forum

Zaloguj się lub zarejestruj.

Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi Regulamin

Dodaj nową odpowiedź

Forum Oceniacz.pl » Turcja » Na jakie "ciekawostki" przygotowac sie w Turcji? » Dodaj nową odpowiedź

Dodaj nową odpowiedź

Dodaj odpowiedź

Możesz używać: BBCode Obrazki Emotikonki

Wszystkie pola oznaczone (Wymagane) muszą zostać wypełnione.

Wymagane dane do wprowadzenia dla gości

Captcha image. Turn pictures on to see it.
Wymagana informacja
Dodatkowe ustawienia

Podgląd tematu (najnowsze pierwsze)

1 Post przez picia 2011-02-11 14:44:46

Uważaj przy rozliczeniach. Bardzo często za usługę płacić się tyle samo lit tureckich co dolarów, a te pierwsze mają o wiele mniejszą wartość. Szczególnie polecam zwrócić na to uwagę przy korzystaniu z busów, którymi dojeżdża się do większych miejscowości.

2 Post przez niedzwiadek 2010-12-17 15:12:01

natalia_63 napisał/a:

tak jak i w Egipcie przy sedesach jest kubełek, należy tam wrzucać papier toaletowy a nie do sedesu, mają mało wody i w ten sposób nie dopuszczają do jeszcze większego jej zuzycia.

Nie ma żadnych kubełków obok sedesów. Kanalizacja jest normalna...taka jak u nas w Polsce!!!

3 Post przez alicja_73 2010-08-30 08:42:06

Cześć, Byłam w zeszłym roku w Alanyi z biura Alfa Star i byłam 3 lata temu w Bodrum- Bitez z biura JetTouristic. Polecam Turcję i niczego się nie obawiaj! Byłam na prawdę w wielu krajach i uważam, że Turcja to jest jeden z tych piękniejszych i najbardziej różnorodnych. Co do wody, to nie ma co się sugerować opiniamii, że "nic mi nie jest piłam wode z kranu i żyję", sluchaj, to zalezy tak naprawdę od naszego organizmu i naszej flory bakteryjnej. Ja moge to samo powiedzieć, że "żyję" po przyjezdzie z Egiptu, a w Turcji dwa razy złapałam i zemstę i dostałam udaru słonecznego.
Unikaj wody z kranu, myj zęby wodą butelkowaną, unikaj przez pierwsze kilka dni zbyt wielu owoców i warzyw, pij dużo raki lub naszej wódki, weż na wszelki wypadek ze sobą nifuroxazyd lub bez recepty "endiex" to to samo ale mniejsza dawka i i tak nie gwarantuję ci że nic ci nie będzie heh;)to jest taki urok jak sie jedzie w ten region, inna flora poza tym bardzo dobre jedzenie i wszystkiego chce się sprobować;)
Alanya jest niesamowita i będąc nawet w samej tej miejscowości nie można się nudzić. Otóż można zrobić sobie wycieczkę na zamek, do portu (zalezy od ktorej strony bedziesz mieszkac ale stawiam na to, że  niedaleko plazy Kleopatry), mozna pojsc do jaskini Damlatas i generalnie powałęsać się po mieście i po pięknych skwerach i parkach. Polecam wybrać się z lokalnym biurem podróży do Kapadocji. Jest to kawałek bo to wycieczka dwu dniowa ale wrażenia są niezapomniane. Mozna pojechac tez np. do Side, Aspendos i wodospady Kursunlu- znajomi byli i byli zachwyceni, zdjęcia tez ladne, no i dużo blizej. Warto tez skorzystac jak jestes pierwszy raz z łaźni hammam- ale lepiejj się zorientować gdzie jest w miarę przyzwoita łaźnia bo nas zawieźli do jakiejś stęchłej. To znaczy same zabiegi i "rytuał" łaźniany ciekawy, szczególnie kąpiel w błotku;) ale co do ogólnego wyglądu łaźni- wiele do życzenia pozostawało.

Co ci mam jeszcze poradzić.aaa weź jak macie prawo jazdy- opłaca się bardzo wynając samochód bo na prawdę tanizna ( bynajmniej w zeszłym roku z benzyną). No i odpoczywaj i nic się nie martw. Na nagabywanie Turków po prostu nie zwracaj uwagi a jak masz jeszcze jakieś pytania i interesuje cię bezposrednio to miejsce to zapraszam na stronę www.podroze.pl i w wyszukiwarce poszukajj Turcja i znajdziesz kilka ciekawych wypraw właśnie do tego państwa, porownasz opinie i miejsca.
Pozdrawiam i udanego wypoczunku:)

4 Post przez xoxo_Olala 2010-08-08 22:55:18

Nie wiem czy jeszcze ktoś udziela się przy tym temacie...ale opowiem o moich doświadczeniach :)
Otóż byłam w Turcji już dwa razy ( Bodrum i Cesme ) i nie ani ja ani moi znajomi nie mieli kłopotów żołądkowych. Wiele razy spotkałam się, że gdy chcieliśmy pojechać dolmuszem ( ten ich busik) mimo, że powiedzieliśmy gdzie chcemy jechać, kierowca wywiózł nas do innego miasta, a potem trzeba było płacić za kolejny. Trzeba im mówić nawet 5 razy gdzie chce się jechać to będzie dobrze.
Jeżeli chodzi o ubiór (zwłaszcza kobiet) to w kurortach nie ma z tym problemu. Jednak gdy jedziecie na wycieczki do miast takich jak np Stambul to może być różnie. Ja ubrałam się w szorty i koszulke na ramiączka i nawet mali turkowie machali mi palcem... :O w meczetach nieważne co i tak dziewczyny dostaniecie od nich chusty..i ofc wszyscy wchodzą na boso albo w skarpetkach :P
Na lotnisku mogą czaić się chłopacy którzy na siłe biorą wam walizki ładuja na wózek a potem musicie im zapłacić za pchanie ich do autobusu.
Są oni też ciekawi więc pytania skąd jesteście was nie ominą..mimo, że i tak większość z nich rozpoznaje Polaków.
Turcy (chociaz w sumie nie tylko oni)  uwielbiają jak powiedzieć coś po ich języku np dziękuje, witam itp. :)

5 Post przez resident79 2010-06-30 12:04:16

Niepicie surowej wody - to jest zasada, którą powinien mieć w głowie każdy turysta, wybierający się w mniej lub bardziej egzotyczne rejony

6 Post przez izabela_25 2010-05-18 11:08:38

Byłam w Turcji i nie spotkała mnie żadna niespodzianka. Mam żelazną zasadzę, którą stosuję zarówno w Polsce jak i za granicą - NIE PIJĘ SUROWEJ WODY. Zreszta mój synek pił mleko modyfikowane robione na przegotowanej wodzie i nic mu nie było.
Co do ludzi to są bardzo mili i otwarcie nastawiani do turystów. także można jechać bez obaw.

7 Post przez kings 2010-01-19 09:09:58

Jeżeli chodzi o picie alkoholu to nie zawsze pomaga, gdy już nas dopadną problemy z żołądkiem, najlepiej zgłosić się do rezydenta. Oni maja naprawdę dobre leki, nasze polskie nic nie dają. Co do targowania: warto przed zakupem jakiejś konkretnej rzeczy, rozglądnąć się w kilku stoiskach. Czasami taką samą rzecz można kupić taniej o 50% w stoisku obok!!

8 Post przez LlOoLlAa 2010-01-18 18:47:15

Często można się załapać na imprezę poza hotelem , wieczorami jeździ duże auto i zabiera ludzi chcących się dostać do Alanyi na dyskotekę XD

9 Post przez LlOoLlAa 2010-01-18 18:44:08

Turcy są bardzo przyjaźnie i miło nastawieni do turystów.Należy się z nimi targować , wręcz sami o to zabiegają , należy pamiętać by nigdy nieodchodzić od stoiska kiedy już coś wytargujemy bo to ich bardzo denerwuje.Picie alkoholu (wódki) wskazane , dzięki niej można ominąć nieprzyjemne histrorie żołądkowe.Aby zabezpieczyć się przed problemami rzołądkowymi można również pić Ayran - jest to coś na kształt maślanki , można ją kupić wszędzie w Turcji.Życze udanego pobytu XD

10 Post przez andrzej_128 2009-12-07 20:36:34

W Turcji na Riwierze jest podobnie jak w Europie nie ma się czego obawiać co do wody to jest O.K. byłem tam razem z żoną i 12 letnią córką piliśmy wodę nawet w Kapadocji i nic nam nie było. Chodzić można tam jak się chce nikt nie zwraca na to uwagi oczywiście nie dotyczy to centralnych i wschodnich terenów tam trzeba się ubrać przyzwoicie szczególnie kobietom oczywiście do meczetu trzeba wejść w odpowiednim stroju i bez obuwia. Turcy są bardzo otwarci i ciekawi świata wszędzie pada pytanie skąd jesteś do Polaków są nastwienii bardzo przyjaźnie w Alanyi nie na kłopotów językowych można dogadać się po polsku nawet w sklepach angielski i rosyjski też większość zna. Ogólnie jest fajnie ale: jest niesamowicie gorąco i parno nawet w nocy, miasto i okolice to same hotele, ja gorąco polecam Turcję Egejską jest tam znacznie więcej rozrywki, miejsc do odwiedzenia i nie jest tak gorąco. Plaże w Alanyi poza Kleopatrą są sztuczne wejście do wody jest fatalne wszędzie są płyty skalne i trzeba uważać aby sobie nie zrobić krzywdzy, za to wada jest bardzo ciepła nawet 30 stopni.

11 Post przez natalia_63 2009-08-16 12:59:20

W Turcji nie miałam problemów żołądkowych, piłam wodę ale..tak jak i w Egipcie przy sedesach jest kubełek, należy tam wrzucać papier toaletowy a nie do sedesu, mają mało wody i w ten sposób nie dopuszczają do jeszcze większego jej zuzycia. Zresztą to pisze w folderach hotelowych, albo w "ogłoszeniach" Turcy są mili i uczynni, należy się z nimi targować przy zakupach (nie dotyczy to marketów gdzie są wystawione ceny) Panie lepiej gdy jednak nie chodzą w biustonoszach po mieście, powoduje taki wiidok narażenie się na podryw, więc jak jedziesz z dziewczyną a nie chcesz, żeby była podrwana to lepiej jak ma zakryte ramiona i nie chodzi tak jak w Polsce w króciutkich szortach.

12 Post przez damian_19 2009-07-22 13:32:01

Witam,
zamierzam wyjechac do Turcji - Alanya i nie wiem na co zwrocic uwage przygotowujac sie do wyjazdu i bedac juz tam na miejscu. Wiem, ze problem z woda jest jednak chyba nie tylko jest to jedyny mankament tego kraju.
Prosze o wskazowki na co zwracac uwage, co warto, a czego nie warto robic bedac na miejscu.
Prosze rowniez o wskazowki, aby pobyt byl tam udany oraz jak zachowywac sie w stosunku tamtejszej ludnosci.
Z gory dziekuje za kazda informacje!

Forum Oceniacz.pl » Turcja » Na jakie "ciekawostki" przygotowac sie w Turcji? » Dodaj nową odpowiedź

Partnerzy: Hotele | Last Minute

• O nas
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
  • Pomoc - FAQ
  • XML
  • Blog
  • Centrum prasowe
  • Reklama
  • Partnerzy
  • Mapa witryny
  • Kontakt

Wszystkie prawa zastrzeżone YoYo Sp. z o.o. © 2003-2009.