Temat: pierwszy raz w Turcji.....
do tej pory bywałam w Egipcie, co do Turcji.... poradzcie... Wybrzeże Egejskie , Riwiera Turecka? Skad bliżej do miejsc , które trzeba w Turcji zobaczyc? Jakie wycieczki faultatywne polecacie?
Zaloguj się lub zarejestruj.
do tej pory bywałam w Egipcie, co do Turcji.... poradzcie... Wybrzeże Egejskie , Riwiera Turecka? Skad bliżej do miejsc , które trzeba w Turcji zobaczyc? Jakie wycieczki faultatywne polecacie?
Witam! Gratuluję wyboru - Turcja to piękny kraj! Jeśli chodzi o możliwość zwiedzania, wybrałabym Riwierę Egejską - znacznie bliżej do Efezu i Pamukkale. Można również popłynąć statkiem na Rodos. Polecam rejsy po zatokach i wysepkach. W tym zakresie przoduje Marmaris, najpopularniejszy kurort na Riwierze - strasznie hałaśliwy w nocy: dyskoteki, pokazy sztucznych ogni, sklepy otwarte do 4:00!!! Plaża piaszczysto - kamienista i zapchana, woda w zatoce nie zachęca do kąpieli, natomiast dalej, przy wysepkach jest wspaniale! Wiele ciekawych atrakcji turystycznych oferują miejscowe biura w cenie o połowę niższej niż wycieczki fakultatywne. Warto korzystać z ich oferty!!! Pozdrawiam i życzę udanych wakacji:)
ja również pierwszy raz wybiorę się do Turcji. Konkretnie na Turecką Riwierę do Alanyi. Hotel 5* Alaiye Resort & Spa, podobno warto. Niestety, na tym portalu go nie znalazłam.
W związku z wyjazdem chciałabym zapytać jaką wziąć walutę - liry tureckie, dolary czy euro? Jak na miejscu przeliczane są te dwie ostatnie? Jak kształtują się ceny na miejscu oraz w sklepach bezcłowych na lotnisku? Z góry dzięki
Euro, dolary, funty - w Turcji można płacić tymi walutami. Zazwyczaj w sklepikach od razu wywieszane są potrójne ceny. Oczywiście nie zapominaj się targować - czasami można zbić cenę o połowę! (ceny spożywki są stałe i ich się nie targuje!!!) Tylko w sieciowych marketach płaci się w lirach tyle, ile dany towar kosztuje. Z wymianą kasy na miejscu nie ma problemów - co kawałek znajdują się kantory, zawsze jest napisany na zewnątrz kurs w danym dniu - Uwaga! Za wymianę nic się nie płaci, najlepiej wcześniej zapytać, czy pobierana jest opłata, ponieważ mogą Cię naciągnąć. W strefie bezcłowej nic nie kupowałam, więc Ci nie pomogę! Udanych wakacji!!!
A! Zapomniałam! Jaki jest przelicznik euro w tym roku nie wiem, w ubiegłym był około: 1E - 1,8 L
Euro, dolary, funty - w Turcji można płacić tymi walutami. Zazwyczaj w sklepikach od razu wywieszane są potrójne ceny. Oczywiście nie zapominaj się targować - czasami można zbić cenę o połowę! (ceny spożywki są stałe i ich się nie targuje!!!) Tylko w sieciowych marketach płaci się w lirach tyle, ile dany towar kosztuje. Z wymianą kasy na miejscu nie ma problemów - co kawałek znajdują się kantory, zawsze jest napisany na zewnątrz kurs w danym dniu - Uwaga! Za wymianę nic się nie płaci, najlepiej wcześniej zapytać, czy pobierana jest opłata, ponieważ mogą Cię naciągnąć. W strefie bezcłowej nic nie kupowałam, więc Ci nie pomogę! Udanych wakacji!!!
serdeczne dzięki! Pozdrawiam
teraz przelicznik jest ok. 2,09 - 2,12; w strefie wolnocłowej można kupić alkohole, kosmetyki - dużo taniej, niże na lotnisku w Polsce (przynajmniej w Wwie), rok temu w Dalamanie 1L b. dobrej whisky - ok. 20 - 25 EUR! Taniej ok. 50 zł/butelke; polecam Turcję!
polecam Oludeniz, przepiękne miasteczko cudna błękitna laguna, no moze troche za gorąco ale pięknie!
polecam Oludeniz, przepiękne miasteczko cudna błękitna laguna, no moze troche za gorąco ale pięknie!
ja byłam dwa lata temu w Turcji,to był objazd tygodniowy i tydzien pobyt na wybrzezu egejskim,ale było tyle do zobaczenia że do Turcji można wybrac sie wiele razy.Mysle jeszcze o wyjezdzie na zwiedzania w połaczniu z Syria,niestety byłam niedysponowana w Kapadocji,wiec koniecznie musze jeszcze raz tam pojechac.
Posty [ 1 do 10 z 53 ]