Oceniacz.pl Niezależny serwis oceny bazy hotelowej w Polsce i na świecie.
  • Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • Oferty wyjazdów
  • Opinie
  • Forum

Zaloguj się lub zarejestruj.

Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi Regulamin

pierwszy raz w Turcji..... (Strona 1 z 6)

Forum Oceniacz.pl » Turcja » pierwszy raz w Turcji.....

Strony 1 2 3 … 6 Następna

Napisz odpowiedź

Informacja przez RSS

Posty [ 1 do 10 z 53 ]

1 Temat przez Kamilla 2009-05-07 20:13:43

• Kamilla
  • zobacz proifl »
  • Gdańsk

Temat: pierwszy raz w Turcji.....

do tej pory bywałam w Egipcie, co do Turcji.... poradzcie... Wybrzeże Egejskie , Riwiera Turecka? Skad bliżej  do  miejsc , które trzeba w Turcji zobaczyc? Jakie wycieczki faultatywne polecacie?

Raportuj Post 1 Cytuj Post 1

2 Odpowiedź przez Anna 2009-05-08 20:33:48

• Anna
  • zobacz proifl »
  • K.

Odp: pierwszy raz w Turcji.....

Witam! Gratuluję wyboru - Turcja to piękny kraj! Jeśli chodzi o możliwość zwiedzania, wybrałabym Riwierę Egejską - znacznie bliżej do Efezu i Pamukkale. Można również popłynąć  statkiem na Rodos. Polecam rejsy po zatokach i wysepkach. W tym zakresie przoduje Marmaris, najpopularniejszy kurort na Riwierze - strasznie hałaśliwy w nocy: dyskoteki, pokazy sztucznych ogni, sklepy otwarte do 4:00!!! Plaża piaszczysto - kamienista i zapchana, woda w zatoce nie zachęca do kąpieli, natomiast dalej, przy wysepkach jest wspaniale! Wiele ciekawych  atrakcji turystycznych oferują miejscowe biura w cenie o połowę niższej niż wycieczki fakultatywne. Warto korzystać z ich oferty!!! Pozdrawiam i życzę udanych wakacji:)

Raportuj Post 2 Cytuj Post 2

3 Odpowiedź przez Mariola 2009-05-09 15:31:36

• Mariola
  • zobacz proifl »
  • Bruxelles

ja również pierwszy raz wybiorę się do Turcji. Konkretnie na Turecką Riwierę do Alanyi. Hotel 5* Alaiye Resort & Spa, podobno warto. Niestety, na tym portalu go nie znalazłam.
W związku z wyjazdem chciałabym zapytać jaką wziąć walutę - liry tureckie, dolary czy euro? Jak na miejscu przeliczane są te dwie ostatnie? Jak kształtują się ceny na miejscu oraz w sklepach bezcłowych na lotnisku? Z góry dzięki

Raportuj Post 3 Cytuj Post 3

4 Odpowiedź przez Anna 2009-05-09 22:02:35

• Anna
  • zobacz proifl »
  • K.

Euro, dolary, funty - w Turcji można płacić tymi walutami. Zazwyczaj w sklepikach od razu wywieszane są potrójne ceny. Oczywiście nie zapominaj się targować - czasami  można zbić cenę o połowę! (ceny spożywki są stałe i ich się nie targuje!!!) Tylko w sieciowych marketach płaci się w lirach tyle, ile dany towar kosztuje. Z wymianą kasy na miejscu nie ma problemów - co kawałek znajdują się kantory, zawsze jest napisany na zewnątrz kurs w danym dniu - Uwaga! Za wymianę nic się nie płaci, najlepiej wcześniej zapytać, czy pobierana jest opłata, ponieważ mogą Cię naciągnąć. W strefie bezcłowej nic nie kupowałam, więc Ci nie pomogę! Udanych wakacji!!!

Raportuj Post 4 Cytuj Post 4

5 Odpowiedź przez Anna 2009-05-09 22:05:12

• Anna
  • zobacz proifl »
  • K.

A! Zapomniałam! Jaki jest przelicznik euro w tym roku nie wiem, w ubiegłym był około: 1E - 1,8 L

Raportuj Post 5 Cytuj Post 5

6 Odpowiedź przez Mariola 2009-05-09 23:48:22

• Mariola
  • zobacz proifl »
  • Bruxelles

anna_63 napisał/a:

Euro, dolary, funty - w Turcji można płacić tymi walutami. Zazwyczaj w sklepikach od razu wywieszane są potrójne ceny. Oczywiście nie zapominaj się targować - czasami  można zbić cenę o połowę! (ceny spożywki są stałe i ich się nie targuje!!!) Tylko w sieciowych marketach płaci się w lirach tyle, ile dany towar kosztuje. Z wymianą kasy na miejscu nie ma problemów - co kawałek znajdują się kantory, zawsze jest napisany na zewnątrz kurs w danym dniu - Uwaga! Za wymianę nic się nie płaci, najlepiej wcześniej zapytać, czy pobierana jest opłata, ponieważ mogą Cię naciągnąć. W strefie bezcłowej nic nie kupowałam, więc Ci nie pomogę! Udanych wakacji!!!

serdeczne dzięki! Pozdrawiam

Raportuj Post 6 Cytuj Post 6

7 Odpowiedź przez Beata Mrukowska 2009-05-13 19:35:30

• Beata Mrukowska
  • zobacz proifl »

teraz przelicznik jest ok. 2,09 - 2,12; w strefie wolnocłowej można kupić alkohole, kosmetyki - dużo taniej, niże na lotnisku w Polsce (przynajmniej w Wwie), rok temu w Dalamanie 1L b. dobrej whisky - ok. 20 - 25 EUR! Taniej ok. 50 zł/butelke; polecam Turcję!

Raportuj Post 7 Cytuj Post 7

8 Odpowiedź przez Ania P. 2009-05-19 18:50:43

• Ania P.
  • zobacz proifl »

polecam Oludeniz, przepiękne miasteczko cudna błękitna laguna, no moze troche za gorąco ale pięknie!

Raportuj Post 8 Cytuj Post 8

9 Odpowiedź przez alicja 2009-05-27 14:23:29

• alicja
  • zobacz proifl »

ania_1 napisał/a:

polecam Oludeniz, przepiękne miasteczko cudna błękitna laguna, no moze troche za gorąco ale pięknie!

Raportuj Post 9 Cytuj Post 9

10 Odpowiedź przez alicja 2009-05-27 14:26:01

• alicja
  • zobacz proifl »

ja byłam dwa lata temu w Turcji,to był objazd tygodniowy i tydzien pobyt na wybrzezu egejskim,ale było tyle do zobaczenia że do Turcji można wybrac sie wiele razy.Mysle jeszcze o wyjezdzie na zwiedzania w połaczniu z Syria,niestety byłam niedysponowana w Kapadocji,wiec koniecznie musze jeszcze raz tam pojechac.

Raportuj Post 10 Cytuj Post 10

Posty [ 1 do 10 z 53 ]

Strony 1 2 3 … 6 Następna

Napisz odpowiedź

Forum Oceniacz.pl » Turcja » pierwszy raz w Turcji.....

Szybka odpowiedź

Możesz używać: BBCode Obrazki Emotikonki