Temat: Tanzania
Czy ktoś z Was był być może w Tanzanii?
Jaki budżet należy przygotować na taki wyjazd?
Co ze szczepieniami? Ponoć jest to jeden z krajów, gdzie szczepienia są całkowicie obowiązkowe.
Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy ktoś z Was był być może w Tanzanii?
Jaki budżet należy przygotować na taki wyjazd?
Co ze szczepieniami? Ponoć jest to jeden z krajów, gdzie szczepienia są całkowicie obowiązkowe.
Wycieczki zorganizowane rozpoczynają się już od kosztów na poziomie 7-8 tyś złotych za osobę.
Oczywiście największą atrakcją jest tam Park Narodowy Kilimandżaro (wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO). Szczepienia:
WZW A - wirusowe zapalenie wątroby typu A
szczepienie zalecane
WZW B - wirusowe zapalenie wątroby typu B
szczepienie zalecane
ŻG - Żółta gorączka
szczepienie zalecane
BTP - błonnica, tężec, polio
szczepienie zalecane
DB - dur brzuszny
szczepienie zalecane
W - wścieklizna
szczepienie zalecane (w zależności od charakteru pobytu)
JZM - japońskie zapalenie mózgu
szczepienie niekonieczne
MK - szczepionka meningo-kokowa (a+c)
szczepienie zalecane (w zależności od charakteru pobytu)
Szczepienia:
ŻG - Żółta gorączka
szczepienie zalecane
Szczepienie "zalecane". Jeśli nie będziesz miał twój pobyt przybierze następujący charakter:
a) nie wsiądziesz do samolotu lub
b) nie przekroczysz granicy lub
c) nie opuścisz lotniska w Tanzanii
Reasumując:
Polecam zamieszczanie sprawdzonych informacji a nie bezmyślne wklejanie z niekompetentnych portali
Brednie kolego piszesz, bo sam z ciekawości sprawdziłem i na kilku serwisach piszą to samo.
Zamiast się mądrzyć i krytykować innych, po prostu podaj Twoim zdaniem prawdziwe informacje i podaj ich źródło. Bo już wiemy, że portale netowe są be.
Przepraszam.
Moja odpowiedź była niepełna.
Jeżeli:
a) jedzisz na wycieczkę zorganizowaną z polskiego biura podróży - lądujesz na zanzibarze żółta febra obowiązkowo
b) płyniesz promem na zanzibar obowiązkowo
c) lądujesz w Nairobii wjeżdżasz do Tanzanii obowiązkowo
d) w jakikolwiek inny sposób wjeżdżasz lądem do Tanzanii obowiązkowo
d) lądujesz w Dar es Salaam teoretycznie nieobowiązkowo jeżeli wytłumaczysz na granicy że jesteś z Polski, a Polska leży w Europie i nie ma tam zagrożenia żółtą gorączką
Strony:
http://www.medycynatropikalna.pl/
itaka.pl
geozeta.pl podają że obowiązkowo.
wklejone przez dupsona info pochodzi ze strony oddysei.pl (to dobry portal mea culpa)
portale internetowe nie są be
Moja znajoma była 2 lata temu w Tanzani książeczkę sprawdzali (wszędzie tak gdzie trzeba i tam gdzie nie trzeba)...
Ludzie po co ta kłótnia, nie ma kilku rozwiązań . jest jedno TRZEBA SIĘ SZCZEPIC bo: mogą być problemy z przekraczaniem granic( sprawdzają książeczki w mombasie , w nairobi ,w aruszy i na granicy z tanzanią) oraz przede wszystkim chodzi o własne zdrowie i życie.
Kenia i tanzania są piękne. trzeba tam pojechać głównie na safari. hotele są wszędzie takie same.
byłem tam już 2 razy i w 2013 w styczniu też tam jadę . zbieram własnie ekipę . koszty w grupie powyżej 8 osób są niższe o 20-30%.
HAKUNA MATATA ![]()
Tomi - jak to sprawdzają książeczki w Kenii? Para moich znajomych była bez szczepień tam, rezerwowali lasta i wszystko było OK. Pierwsze słyszę o sprawdzaniu jakichś legitek. Możesz przybliżyć temat?
Szczepić się trzeba, ale jakie jest podejście ludzi to już doskonale wiemy... Szczepienia? Przecież nic nam się nie stanie. No i fakt - tylko niewielki odsetek ludzi ma problemy i tak naprawdę niewiele się o tych problemach mówi, a temat powinien być nagłośniony.
moi znajomi byli w Kenii z lasta (na safari też) mówili że jest pieknie, ale na szczepienia było zbyt póżno.
Rozumiem, że nic im się nie stało, tak? No i właśnie o innych przypadkach w sieci nie czytałem.
Cały czas czekam na info od Tomi - jak to jest z tymi książeczkami?
Posty [ 1 do 10 z 16 ]