Temat: Tunezja - praktyczne porady
Proponuję założyć jeden temat dotyczący praktycznych porad związanych z Tunezją.
Może ja rozpocznę:
Słowo "La" oznacza "Nie"
;-)
Zaloguj się lub zarejestruj.
Proponuję założyć jeden temat dotyczący praktycznych porad związanych z Tunezją.
Może ja rozpocznę:
Słowo "La" oznacza "Nie"
;-)
Yyy....
Kupujemy w sklepach z cenami, a nie tam gdzie trzeba się targować. Nawet mnóstwo czasu spędzonego na targowaniu może nie przynieść takiej ceny, jaką zobaczycie w sklepach z cenami!
Przepisy drogowe w tym kraju są całkowitą fikcją, tak więc jeśli chcecie wynająć auto, to kilka razy się wcześniej zastanówcie. Problemów może temu towarzyszyć mnóstwo. Oczywiście przepisy jako tako istnieją, tylko wszyscy mają je... Polska jest przy tym doskonałym pokazem najwyższej kultury jazdy.
Warto na kilka dni przed wyjazdem do Tunezji brać środki osłonowe np. trilac , linex.
Dzięki temu nie będziecie mieli najmniejszych problemów z tamtejszą florą bakteryjną.
No i wakacje będą spokojne - nikt nie chce siedzieć na wakacjach na kibelku ;-)
Mądra po szkodzie, ale...
Nie wierzcie miejscowym, którzy kochają was nad życie i zrobią dla was dosłownie wszystko.
Ci ludzie was wykorzystają i zostawią w potrzebie, a celem większości jest wydostanie się z kraju na stałe. Pamiętajcie o tym!
Znalezione w innym serwisie, ale ciekawe:
"Kobieta prowadząca sama samochód o zmierzchu nie ma prawa być zatrzymana przez policję."
Myślicie, że to prawda?
Ciekawe, ale nie wiem czy to prawdziwe. Szczerze mówiąc pierwsze słyszę.
Tylko... czy nie byłaby to furtka dla przestępców? Okradliśmy bank, uciekamy, więc kobieta za kierownicą.
Obawiam się, że to jedna wielka bajka ;-)
Nie warto kupować drinków z lodem, gdyż w zdecydowanej większości lód = zamrożona kranówa ;-) Efekt? Biegunka, problemy żołądkowe i zniszczone wakacje. Oczywiście w dobrych restauracjach będzie inaczej, ale tam również cena będzie znacznie wyższa.
To samo dotyczy innych krajów arabskich.
Ja od siebie dodam, że korzystając z taksówki wcześniej pytajcie o cenę kursu. Później możecie po usłyszeniu kosztu wyskoczyć z butów z wrażenia ;-)
uważać w kantorach przy wymianie pieniędzy często oszukują albo nie dają całej kwoty,podobnie bywa w sklepach
nie wolno wywozić z Tunezji ich waluty
Posty [ 1 do 10 z 15 ]